3D kaarten

Kaarten maken is al jaren een hype. Verjaardagskaarten, geboortekaartjes en natuurlijk zelf je kerstkaarten maken. Ook is het erg leuk om 3D kaarten zelf te maken. Dit is net iets anders dan gewoon kaarten maken.

Als eerste is het handig om te weten welke spullen je in ieder geval nodig hebt, dat zijn:
- (dubbele)kaart
- lijm
- schaar
- pen/potlood

Deze dingen heb je standaard nodig wil je (3D)kaarten maken. Hieronder volgen verschillende technieken om 3D kaarten te maken. Daar staatverder bij welke andere benodigheden je bij de technieken nodig hebt.

1. 3D knutselvellen.

De eerste manier is een manier die waarschijnlijk veel mensen al kennen. Dat is door middel van knutselpapieren, speciaal voor het maken van 3D kaarten. Dat zijn vellen papier met een patroon die apart nog verschillende keren wordt weergegeven. Bijvoorbeeld een bloem en apart nog de bladeren van de bloem. Die plaatjes moet je uitknippen en op elkaar plakken. Tussen de twee afbeeldingen leg je een stukje foam waardoor de tweede afbeelding wordt opgehoogd en je een 3D effect krijgt. Zulke vellen papier kun je in hobbywinkels vinden.

2. Embrossing.

Embrossing is weer een hele andere manier van 3D kaarten maken. Embrossing is een techniek om reliëf in het papier te creëren waardoor het een 3D effect krijgt. Voor meer informatie over embrossing kunt u terecht op de deze site!

3. Borduren.

Borduren van een 3D kaart gaat hetzelfde als wanneer je gewoon zou borduren. Als eerste moet je een patroon of figuur bedenken die je wilt borduren, zorg ervoor dat je een patroon maakt met diepte waardoor het een 3D effect krijgt. Gebruik dan een prikpen om het patroon uit te stippelen met gaatjes. Om te beginnen maak je het beginnetje van het borduurgaar vast aan de achterkant met een stukje plakband zodat je garen niet los raken. Wanneer je door het hele patroon heb geborduurd maak je het laatste stukje ook weer aan de achterkant vast met een stukje plakband. Plak nu het patroon met dubbelzijdig draad vast aan de kaart. Zo zie je op de kaart niet de achterkant van je borduurpatroon!

3D kaarten maken hoeft dus helemaal niet lastig te zijn! Voor meer informatie over het maken van 3D kaarten en voor nog meer verschillende technieken, zoals; incire, spirelli of queree, kunt u hier terecht :) .